O altă caracteristică specifică românilor - ignoranţa

9/28/2008 09:39:00 AM

Despre ignornţă aş putea scrie o grămadă de lucruri. De la faptul că este un defect ce caracterizează românii până la faptul că şi eu am momentele mele în care aplic acest tratament. Cineva scria că ignoranţa nu se poate învăţa. Aşa e, dar depinde foarte mult de la caz la caz. Uneori nu este un lucru inteligent, ba chiar poate fi lipsit de bun simţ... de fapt, de cele mai multe ori este aşa.

Eram în hipermarket acum câteva zile, înainte să dea răceala peste mine şi mergând pe un culoar, la un moment dat văd nişte cizme de cauciuc căzute. Le ocolesc şi merg mai departe. După ce am analizat preţ de câteva secunde modul în care am gândit, m-am întors, m-am aplecat şi le-am ridicat.

"Da' de ce să mă deranjez eu să le ridic?"

Şi pot să pun pariu că aşa au gândit şi zecile/sutele de oameni care au mai trecut pe lângă acele cizme de cauciuc căzute. Nu ştiu dacă e tocmai exemplul potrivit şi ştiu că o să pară exagerat ce o să zic acum dar... Dacă perechea aia de cizme era o femeie bătrână ce a alunecat pe gheaţă?? sau daca eram chiar eu cea care avea nevoie de ajutor? Câte zeci/sute de oameni ar fi trecut pe lângă mine? Eu m-aş fi ajutat pe mine dacă nu ştiam că sunt eu? Fireşte, astea sunt întrebări pe care numai voi puteţi să vi le adresaţi şi la care numai voi puteţi să vă răspundeţi.

Eu m-am dezamăgit când mi-am dat seama care a fost primul meu gând la cizmele căzute, dar m-am simţit mai bine după ce le-am ridicat şi le-am pus la locul lor. Ignoranţa asta a mea şi a tuturor ne face să uităm de ceilalţi şi de faptul că totuşi nu suntem singurii care contăm. Cineva mi-a spus... Şi vrei să zici că sunt egoist şi egocentrist dacă nu ridic un produs de pe jos ?

Răspunsul meu este : Nu eşti egoist şi nici egocentrist, dar eşti ignorant. Ceea ce e mai grav. În plus, cele trei noţiuni nu sunt despărţite decât printr-o linie subţire de sarcasm.

2 commentsuri:

Zaraza26 said...

Eu definesc ignorantul ca fiind cel care nu cunoaste ceva intr-un domeniu. E grav cand nu cunosti un minimum de geografie, de biologie etc. Si cred ca e cu atat mai grav cu cat sunt in cauza mai multe domenii. Eu credeam ca americanii sunt campionii ignorantei. Ma mir un pic de ce spui tu, dar...stii tu ce stii! ;)
Daca lasa cizmele acolo e dovada ca nu exista simt civic. Asta e o alta mare lipsa a romanilor!

Anonymous said...

Exagerezi putin. Nu se compara niste cizme cu o batranica. Plus ca e treaba angajatilor sa aiba grija ca totul sa fie frumos aranjat. La fel cum lumea nu trebuie sa fie nesimtita si sa lase dezordine in urma sa.