Sons and Lovers by D.H. Lawrence

3/23/2009 04:15:00 AM

Am terminat ieri faimoasa carte, cu care va tot frec la cap, "Fii si indragostiti" scrisa de D.H.Lawrence. Adica, primul volum... ca's doua. Si am citit editia data la cotidianul pentru ca sunt usoare cartile si micute, bune de purtat la tine. Cartea s-a dat in jurul a 14 februarie, deci mi-a luat aproximativ o luna sa o citesc. Daca eu reusesc sa citesc o carte intr-o luna si NU este J.K.Rowling inseamna unul din doua lucruri: ori este foarte bine scrisa, ori imi petrec mult timp citind-o.

Am innebunit pe multi cu faptul ca m-am regasit extraordinar de mult in ea. Cu simplitatea cuvintelor alese si tabolurile emotionale pe care le creeaza, Lawrence reuseste sa redea atmosfera copilariei sale. Familia Morel este exemplul limpede de familie cu probleme enorme de comunicare, singurele personaje care sunt strans legate fiind Paul Morel si mama sa. Relatia dintre cei doi este una de daruire totala, fiecare isi serveste ca prim fel sufletul celuilalt. Dupa fiecare zi de munca istovitoare, Paul si dna. Morel isi povestesc prin ce au trecut, ce gandesc, ce ii macina, ce iubesc si asa mai departe. Isi impartasesc temerile si emotiile, mama este cea mai buna prietena a fiului si fiul este insasi viata mamei. Cand in viata lui Paul apare o alta figura feminina, gelozia mamei sale capata proportii si intervine in mod indirect intre cei doi. Dragostea dintre Paul si Miriam nu se implineste prin fizic, ci totul este la nivel spiritual. Un razboi de sentimente il cuprinde pe Paul, fiind legat de cele doua femei, incercand sa nu confunde dragostea de mama cu dragostea ce i-o poarta lui Miriam.

Ieri cand am ajuns la ultima pagina a primului volum, nu ma asteptam sa aiba sfarsitul pe care l-a avut. Am crezut ca ar fi mai bine sa fac o pauza, sa ma apuc de alta carte si sa las volumul 2 pe mai tarziu, dar de dimineata, in zbor am apucat volumul si m-am apucat sa il citesc in metrou. Sper sa am mai mult timp pentru el, sa nu o mai lungesc cu atat mai mult cu cat intriga a inceput sa devina mai interesanta.

Ah da si inca ceva. Vorbeam cu sor'mea ieri despre cat de greu este sa scrii un roman. Eu va spun cu mana pe inima ca nu as reusi acest lucru niciodata si asta din cauza faptului ca am foarte multe idei si doar doua maini. Cu siguranta mi-as pierde sirul, as incepe sa aberez si tocmai de-aia ii si admir asa mult pe cei care scriu romane si le scriu si bine. Este un lucru nemaipomenit si mi-ar placea sa pot fi si eu indeajuns de disciplinata pentru a reusi acest lucru.

Hai noroc!

1 commentsuri:

Anonymous said...

Poti sa te inregistrezi. Mai ramane insa ordinea din idei. ;)