Cum aş încerca eu să fac jurnalism

6/24/2009 10:29:00 AM

Acum aproape un an am participat la un curs în care trebuia să răspunzi la întrebarea "ce calităţi trebuie să aibă un jurnalist?" Răspunsul meu a fost unul destul de stupid exact ca ideea pe care o să o exprim.

Toţi au spus: spontan, să stăpânească bine limba română, să fie obiectivi etc. Eu am răspuns atunci că un jurnalist ar trebui să aibă simţul umorului. Fireşte, lumea a rămas pierdută trecând repede peste momentul jenant în care eu (se pare) spusesem o prostie.

Ştiu că e inutil să cred că ideea asta e posibilă şi ştiu că e o prostie şi o chestie total neprofesionistă... dar cred că jurnalismul ar trebui şi altfel făcut. Un ziar se apropie de viziunea mea, de ceea ce aş introduce eu "nou" în acest domeniu- Academia Caţavencu. Ştiu că este un pamflet, dar îmi place atât de mult modul în care sunt abordate subiectele încât sincer aş pune pe picioare un întreg post de televiziune după modelul lor. Ştirile ar fi prezentate de oameni care zâmbesc, care sunt îmbrăcaţi exact aşa cum vor ei, atipic. Poate unii sunt rockeri, poate unii sunt hipioţi... aş lăsa asta să se vadă. În principiu aş face asta pentru că reportajele clasice sunt făcute de oameni îmbrăcaţi sobru care întotdeauna afişează pe faţă o expresie care pe mine una mă duc cu gândul la o mare-mare constipaţie. Talk showurile ar fi despre subiecte mult mai amuzante şi mai inspirate decât filmele porno, nikita, romeo fantasticu' şi aici tind să cred că aş avea mai mulţi telespectatori inteligenţi.

În fine, am multe idei... dar ştiu că nu sunt practicabile din foarte multe motive. Probabil cel mai important este cel că mediile sunt o modalitate de a manipula masele de oameni şi nu mulţi ar pricepe că postul ăsta ar fi mai mult de divertisment care nu ar trebui luat aşa mult în serios. Pentru seriozitate avem restul posturilor... ăsta ar fi sloganul :))

Aşa că... am o idee, am o viziune, cred în ideea mea, dar îmi dau seama în acelaşi timp că are foarte multe handicapuri. Chiar şi aşa... eu o să continuu să visez la ea. Şi acum c'mon, să fim serioşi câţi dintre voi nu aţi adormit uitându-vă la blonda perfect coafată ce prezintă ştirile în patru ace? :D (mă refer şi la vestimentaţie şi la atitudine :))

Kiss ya, bitches! love smileys

0 commentsuri: