New Moon se anunţă mai bun decât Twilight

9/20/2009 11:56:00 AM

Articol publicat de Lexis (AG)

Nu prea ştiu ce să scriu aici. Nu s-a întâmplat nimic bun de povestit. M-am apucat să citesc mult ca să îmi ţin mintea ocupată. Nu reuşesc ce mi-am propus dar descopăr lucruri surpinzătoare.

Una dintre cărţile pe care le citesc este Lună Nouă a lui Stephenie Meyer. Pun pariu că peste 50% dintre voi v-aţi dat ochii peste cap după ce aţi citit propoziţia de mai sus. Da, Twilight-filmul a fost de căcat. Total de acord, total prost realizat. Am dat o şansă primei cărţi... (am citit 20 de pagini), dar am renunţat pentru că filmul mi-a stricat toată curiozitatea. Cu toate astea, am văzut trailerul celui de al doilea film - New Moon pe care îl vor lansa în noiembrie şi mi s-a părut GENIAL. Cred că va fi mult mai bine realizat şi actorii vor juca mult mai OK. În orice caz, pentru că trailerul m-a aţâţat aşa mult, am început să citesc cartea. Mi se pare chiar uşurică şi... bună în mare. E parcă prea uşurică, dar interesantă. Mă identific cu personajul (ca orice carte pe care o citesc, tre' să fie ceva care să mă atragă în mod deosebit), nu în totalitate, dar în mare măsură. Aceasta carte nu poate fi înţeleasă de oricine, asta e clar.

Trăirile personajului feminin (Bella) şi relaţia sa de prietenie pe care o încropeşte în această parte a poveştii sunt lucruri în care poţi numai să te regăseşti. Nu poţi să trăieşti prin carte durerea unei despărţiri, nu poţi să trăieşti iubirea unui prieten şi căldura pe care ţi-o oferă acesta doar citind New Moon. Din punctul meu de vedere al doilea volum din seria de succes "Amurg" este o carte a regăsirii, nu este o carte pe care o citeşti pentru a afla lucruri sau pentru a-ţi dezvolta imaginaţia. E precum o gură de ceai fierbinte când ai o răceală, este precum o pătură ce te înveleşte prietenos. Cel puţin asta e părerea mea de acum, citită pe sfert. Poate până la sfârşit o să îmi schimb părerea.... cu toate astea, mă îndoiesc serios. Uite trailerul, ca poate vă fascinează şi pe voi măcar pe sfert cât m-a fascinat pe mine...

6 commentsuri:

Cailum said...

E o carte care iti trece prin suflet, intr-adevar, iar filmul va fi exceptional in comparatie cu basina de Twilight (deh, buget mic, au facut si ei ce au putut). Edward e bellissim....toti sunt de fapt!!!! ;))

Sabine said...

Am fost surprinsa in a descoperi ca te-ai apucat si tu, intr-o oarecare masura, de Twilight.

Din pacate, si pe mine m-a dezamagit primul film. Cartea e de exceptie in comparatie... Mi se pare si... cea mai bine scrisa (din cele 4).
Am vazut acum si aceasta varianta a trailerului; cele pe care le vazusem inainte imi taiasera iar elanul. Dar asta pare in concordanta mai mare cu al 2lea roman. Desi... am observat cateva adaugiri..

Cum ai zis si tu, New Moon este o carte a regasirii. M-au fascinat toate starile prin care a trecut Bella - de la agonie la extaz - si cum analizeaza si se autoanalizeaza. Si cu atatea detalii! Cred ca Meyer este o scriitoare de exceptie prin faptul ca a scris in acest mod de-a lungul a 4 carti!
Mi s-a parut insa ca aceasta idee a regasirii in absenta persoanei iubite a fost lungita un pic prea mult. Trebuie sa recunosc ca ajunsesem exasperata la un anumit punct. Desigur, continuarea in Eclipsa mi-a dat iarasi nervi.

Acum... sunt curioasa de parerea ta de ansamblu asupra intregului roman, daca ai reusit sa termini. Ai citit si prima carte? Daca nu, ti-o recomand, e bine scrisa. E un deliciu care te mangaie dupa film.
Ce parere ai de personaje? In special Bella si Edward. Desigur, eu le raportez la primul roman. Te-ai apucat si de urmatoarele, daca ai terminat New Moon?

Lexis said...

N-am reuşit încă să termin cartea, am citit azi ore întregi din ea. Twilight am început-o, am citit 20 de pagini după care mi-am pierdut interesul fiindcă totul era exact ca în film şi nu m-a impresionat. Poate o să o continuu într-o zi, cărţile astea sunt lecturi uşoare şi îmi plac că merg repede. Cred că o să mă apuc de Eclipsă după ce termin New Moon, adică există şanse mari cu atât mai mult cu cât îmi place stilul autoarei. Filmul oricum se anunţă mult mai mişto decât primul şi după atâta succes sunt sigură că şi volumele 3 şi 4 vor fi ecranizate bine.

Păcat că au început-o cu stângu' la categoria filme...

Lexis said...

Personajele sunt binişor conturate, cu toate că nu pot să ignor uşoara limită a autoarei. Limită de exprimare. Nu ştiu cum să zic, cred că durerea Bellei putea fi mult mai bine exprimată, mult mai bine descrisă. Din punctul meu de vedere asemenea sentimente nu se reduc la "o gaură în piept", mă rog per total e OK, dar cred că putea să insiste mai mult pe partea asta.

În schimb, îmi place foarte mult cum descrie relaţia de prietenie dintre ea şi Jacob. E foarte, foarte... realistă şi bine expusă. Şi sunt convinsă că ea a scris acolo şi din proprie experienţă pentru că o asemenea sentimente nu pot fi descrise decât dacă le simţi pe propria piele.

Sabine said...

Da, prietenia dintre cei doi chiar e foarte bine descrisa si realista.
Dar e interesant ce spui, crezi ca autoarea putea exprima mult mai bine durerea Bellei? Mie mi s-a parut bine conturata..parca simteam si eu. Acum.. eu am citit in limba egngleza direct, asa ca e posibil sa existe diferenta de nuanta.
Da, prima carte incepe la fel ca in film, dar continua mult mai bine. Si eu citisem chiar 21 de pagini dupa ce am vazut filmul si pe urma am lasat-o balta. Dar am zis sa continui - nu imi place sa las lucrurile neterminate. Si nu am regretat.

Cartile 3 si 4 cred ca vor avea foarte mare succes ca filme - DACA sunt ecranizate cum trebuie. Au mult potential.

Chiar sunt curioasa de cum o sa privesti personajele in a 3a carte. Eu am niste critici pe care mi le scufund pentru a nu face spoiler.

Lexis said...

apreciez :P