Unde ne va duce coruptia?

9/25/2009 10:12:00 PM

Articol publicat de Lexis (AG)

Nu sunt fană a politicii, mă pricep foarte puţin la acest domeniu, ba chiar îl urăsc cu pasiune. Mă uit şi văd că peste 50% din presă e legată de politică şi înţeleg şi de ce, dar cert e că nu îmi place...

Tot mai mult aud fraza asta "Eşti în România" spusă sarcastic, de genul "eşti în căcat, nu te aştepta la ceva bun" şi o folosesc chiar eu uneori. Nu o detest numai că observ cât de des este folosită şi îmi dau seama că politica noastră se reduce la un singur cuvânt: corupţie.

Mai demult, în anii tinereţii mele, credeam că dacă vrei un lucru suficient de mult o să reuşeşti. Am mers pe premisa asta până de curând când mi-am dat seama că nu e corectă. Dacă îţi doreşti un lucru suficient de mult şi chiar depui toate eforturile pentru el, nu înseamnă că o să îl ai. Şi când eram mai tânără îmi spuneam "eu nu o să plec niciodată din ţară, sunt sigură că dacă depun efort şi muncesc mult o să reuşesc şi aici". Mă uit în urmă la cea care spunea cuvintele astea şi chiar zâmbesc de propria naivitate. Nu spun că este imposibil să reuşeşti aici... dar există anumiţi oameni care pot ajunge, anumiţi oameni cu un anumit caracter. Nu prea mă văd fiind unul din acei oameni.

Am văzut persoane cu bani care se plimbau în Volkwgenu' lor nou-nouţ (probabil a 5a maşină cumpărată pe anu respectiv) şi se duceau la mama naibii să cumpere diverse mărunţişuri pentru că erau mai ieftine. E penibil, eu n-aş face aşa ceva şi cu toate astea ei au bani. Şi sper că nu sunteţi suficient de naivi să vă imaginaţi că bugetul lor se măreşte pentru că strâng acei bănuţi jerpeliţi dintr-o pâine cumpărată cu 80 de bani în loc de 1 leu. Nu ştiu de ce fac lucrul ăsta, chiar mă întreb dacă ţine de zgârcenie, de educaţie sau de altceva... Oricum, mi se pare penibil şi stupid, să cauţi ce e mai ieftin e pentru cei care NU îşi permit, pentru cei care chiar contează acei 20 de bani.

Şi cei de care vorbeam în paragraful anterior sunt oameni corupţi, care merg pe şmen, care trag ţepe sau alte treburi de genul ăsta, pentru că ei se adaptează corupţiei... Poate cu mai puţină conştiinţă decât mine şi mulţi alţii, pentru ei merge numai zicala "banu' să iasă". Ei sunt viitorul, nu noi... Pentru că noi, cei cu mai mult de doişpe clase, cu puţin mai mult respect de sine şi cu mai multă demnitate o să plecăm dracu' de aici cu prima ocazie dacă nu reuşim să facem ceva. Este un act de laşitate, poate că da, dar nu prea mai văd nicio soluţie. Chiar cred, chiar sunt convinsă, că ţara asta nu mai are nicio scăpare şi chiar cred că se duce în jos pe zi ce trece tot mai mult... pentru că toata lumea îşi vede de propriile interese.

Scriitorii, oamenii culţi, cu facultate... îi vezi cum stau pe salarii de mizerie şi se chinuie să îşi strângă bani să îşi cumpere o amărâtă de maşină second-hand. Asta nu mai e o ţară pentru noi, asta e o ţară pentru cei care muncesc la negru şi nu le tremură izmenele să o facă, e o ţară pentru cei care pot fura bine.

Mai sunt excepţii de la regulă, dar nu multe. Mai sunt oameni care şi-au pus propriile afaceri pe picioare şi sunt în regulă... rari, ce-i drept, dar nu pot să neg că există excepţii. Ideea e că sunt EXCEPŢII şi încă rare pentru că majoritatea se încadrează în ce am spus mai sus.

14 commentsuri:

brontozaurel said...

eu inca mai sper... cel putin pana cand o sa-mi iau iar niste palme.

Anonymous said...

oamenii aia cu bani care cauta lucruri ieftine o fac pentru ca vad altfel banii. pentru ca stiu sa economiseasca si ce inseamna asta. penibil e mai degraba sa ti se para penibil ca unii oameni fac asta. cand, de fapt, e normal. la noi cine se comporta asa e zgarcit sau mai stiu eu acum. dar in afara de multe ori ciudat e mai degraba cine nu e asa..e usor sa arunci cu etichete.

Lexis said...

fiecare cu parerea lui

eu daca as castiga mii de euro pe luna nu m-as duce sa imi fac plinul din alt oras doar pentru ca e mai ieftin, cu toate ca ce economisesc se duce pe km in plus parcursi pana la respectiva benzinarie ;)

that's just me, nu tre sa iei parerea mea ca pe una unanim valabila

flavius said...

servus...
cred ca traim intr-o lume fatalmente retorica ;)
toate cele bune!

Anonymous said...

de acord cu defbest, mai mult e o eticheta nejustificata, ce spui tu ca argument denota o mare subiectivitate.

Lexis said...

nu stiti ce inseamna "parere proprie"? sau nu te-ai sinchisit sa citesti celalalt comentariu?

Anonymous said...

Parere ca parere, dar tu pui un egal intre un om care stie valoarea banului si coruptie.

Eu mi-am exprimat parerea la parerea ta, iar cand citesc un blog ma astept sa vad atat o doza de subiectivitate cat si una de obiectivitate.

Vad ca nu esti capabila sa accepti critici sau pareri care difera de a ta.

Lexis said...

acesta e un blog PERSONAL si nu cred ca scrie in vreo definitie ca in blogul personal trebuie sa existe obiectivitate, nici macar in presa nu mai exista obiectivitate... deci nu ai nimerit unde trebuie.

Eu inteleg alte puncte de vedere si accept si alte "critici", atata timp cat ele sunt sustinute de argumente. Faptul ca nu tolerez sa mi se scoata ochii ca "pun etichete" (de parca nu facem toti asta) este altceva ;)

Anonymous said...

De ce urmezi turma? Eh toata lumea o face de ce sa nu o fac si eu nu, pun etichete, judec oamenii fara sa ma pun in pielea lor...

Chiar daca ai o parere, cauta argumente mai solide care sa iti sustina parera, nu "asa mi se pare mie", nu faci decat sa ingrosi randul jurnalistilor prost informati.

Am crezut ca generatia asta e mai cu cap, am gresit din cate vad.

Lexis said...

"nu faci decat sa ingrosi randul jurnalistilor prost informati."

poftim? ce treaba are blogul meu, ce scriu eu, cu jurnalismul/jurnalistii?

"Am crezut ca generatia asta e mai cu cap, am gresit din cate vad."

respecta-ma ca sa te respect, nu stiu cum de m-am abtinut sa nu trag o injuratura si sa termin discutiile astea inutile, dar iata ca am facut-o. Te rog sa te abtii de la astfel de remarci, data viitoare nu voi mai fi asa toleranta. nu inteleg care e problema ta si nici nu cred ca vreau sa stiu, dar blogul meu nu e toaleta in care sa te usurezi... de frustrari. intelegi ce zic, bine, nu intelegi, inchide pagina de web si lasa-ma pe mine in pace, OK? n-am nici timp, nici rabdare de asa ceva ;)

Anonymous said...

Ce repede te aprinzi, mai usor ca nu te-am injurat. Cu cap nu inseamna prost, inseamna sa gandesti o situatie inainte sa faci afirmatii, fie si ele sub forma unei pareri.

Nu mai am voie sa comentez sau vrei sa cenzurezi oamenii care nu sunt cu tine sau care nu iti impartasesc ideile?

CORÚPȚIE s. 1. v. coruptibilitate. 2. decadență, decădere, depravare, desfrânare, desfrâu, destrăbălare, dezmăț, imoralitate, perdiție, perversitate, perversiune, pervertire, pierzanie, pierzare, stricăciune, viciu....

Deci un om care se duce sa cumpere mai ieftin e un om imoral, desfranat?

De asta am zis sa ai o doza de obiectivitate, sa vezi ce inseamna cuvintele pe care le scrii, nu sa le scri ca asa vrei tu ca suna mai bine, pentru ca sunt oameni care nu accepta asta si din pacate,eu, un om de 30 de ani nu le accept.

Lexis said...

nu cenzurez nimic, numai ca nu voi mai raspunde la comentarii. este o pierdere de timp, dar iti multumesc oricum ca mi-ai facut ziua mai interesanta. serios, e bine ca mai exista oameni care au si ceva de spus si care mai viziteaza pagina asta din cand in cand (asta e partea optimista din mine care vorbeste).

nu te-a obligat nimeni sa imi accepti parerile. Nu scrie nicaieri: "Daca ati intrat pe acest blog trebuie să acceptaţi părerile autoarei.
În caz contrar, veţi fi supuşi unor torturi intelectuale de neimaginat. De asemenea blogul prezinta atât obiectivitate cât şi subiectivitate"

:)) şi dacă ai găsit aşa ceva scris pe blogul ăsta, îţi jur că e o înscenare :))

Numai bine

Corneliu said...

Unde ne va duce coruptia, intrebi? Pe cine, pe tine si pe mai cine? :P :)) Si acum, ca sa raspund: coruptia, ca venind din partea unor oameni care nu sunt integri, va duce tot la lipsa de integritate, ca intr-un cerc vicios. Cu alte cuvinte, asa mai sec, coruptia nu va duce nicaieri. E o bataie de pas pe loc. Mai degraba m-ar interesa sa stiu unde ajung cei care nu sunt corupti.. asta da, ar fi interesant de stiut. Anunta-ma daca iti da prin cap sa scrii un astfel de aricol, il citesc cu prioritate ;)

Lexis said...

Bănuiesc că vor pleca din ţara asta.