Profitaţi de studenţii care vin la practică

11/21/2009 10:11:00 AM

Băi, mă simt naşpa în seara asta. Da' naşpa-naşpa. Ştiu că ar trebui să merg la medic, dar să îmi bag picioarele dacă îmi pasă. Mă gândeam ca un beţiv melancolic, un fel de Bacovia high-tech (aşa îmi place mie să zic "haitec") de ce sunt lucrurile atât de futute pe pământul nostru românesc. Vorbisem acum ceva timp cu o prietenă. O întrebasem cum şi unde a făcut practica pentru facultate. Mă rog, am avut această conversaţie şi cu colegii de facultate care mi-au zis acelaşi lucru pe care vi-l spun şi vouă.

Băi... în ţara asta nu face nimeni nimic cu cap. Uite o chestie simplă. Faza asta cu practica. La mine n-a fost aşa, dar sunt sigură că în proporţie de 90% se procedează exact în felul următor: se duce studentu' prost şi entuziasmat să facă practică într-o firmă în care toată lumea îl ignoră. Crezând că o să înveţe ceva îşi face planuri, speranţe şi aşa mai departe. În orice domeniu în care faci practică situaţia în care un student vine la tine să înveţe este una win-win în mod normal, nu? Deci dacă aş fi eu în locul omului care primeşte studentu' eu aş profita de el frate. Aş profita în nesimţire. L-aş pune să facă tot ce se poate. TOT! Pentru că studenţii de-aia vin... ca să înveţe, să vadă cum e! Îl pui la muncă, să plece cu ceva cunoşinţe de acolo. Sunt sigură că majoritatea dintre cei care merg acolo au dorinţa de a afla lucruri noi, de a face ceva util pentru că e simplu... dacă nu vrei să înveţi, îţi faci rost de o adeverinţă la negru şi gata.

Gândiţi-vă... win-win. Tu eşti mai relaxat, el învaţă ceva. Tu faci un bine, îi arăţi cum stau lucrurile, el cască ochii şi ia aminte ca pe viitor să ştie ce şi cum să aleagă. Gândiţi-vă câte puteţi face pentru studenţii ăştia care vin la voi, gândiţi-vă câte drumuri le deschideţi şi cum puteţi profita de ei că-s mici şi proşti şi vor să înveţe.

Repet, nu a fost cazul la mine, dar am auzit pe mulţi cum au fost puşi să stea într-un colţ şi să nu facă nimic, dacă se poate nici să nu respire. It's dumb and dull şi e lipsit de profesionalism şi n-ar trebui să acceptaţi dacă nu sunteţi în stare să explicaţi unui om munca voastră şi responsabilităţile pe care le aveţi.

Amin to that, sisters! YYYYHHHAAAA!

0 commentsuri: