BlackBerry 8220 - Review

5/19/2010 10:11:00 AM


Una dintre dorinţele pe care mi le-am pus anul trecut s-a adeverit azi. Am scăpat de cel mai prost telefon pe care l-am avut vreodată şi am achiziţionat un BlackBerry 8220. După ce mi-am săturat colegii de birou de acest subiect, azi am făcut pasul cel mare şi am mers la Vodafone pentru a-mi schimba telefonul.

Cât costă?

Cu o prelungire de 2 ani a abonamentului Vodafone, BlackBerry 8220 se află la preţul de 99 de euro. La prelungirea de 1 an, preţul creşte la 149 de euro. Bineînţeles depinde şi de tipul de abonament pe care îl deţii. Preţurile de mai sus sunt pentru un abonament de 5 euro, cu numere favorite. La preţ integral, telefonul poate fi achiziţionat la preţul de 300 şi ceva de euro cred, depinde de magazin.

Ce oferă BlackBerry?

BlackBerry 8220 este primul smartphone cu clapetă de la BB. Suportă până la 8 GB, are o memorie internă de 75MB, Wi-fi, slot pentru card MicroSD, Bluetooth. Camera e acceptabilă, de 2MP, iar sistemul de operare este evident BB. Are browser, MMS, SMS, instant messaging, jocuri, java şi poate fi folosit pe post de mp3.

Ce conţine pachetul BB 8220?

Pachetul conţine căşti, un card MicroSD de 1 GB, cablu de date mini USB, 2 tipuri de ştechere pentru încărcarea telefonului şi un încărcător normal pe mini USB.

Ce îmi place la BB?

În primul rând designul este foarte sofisticat şi elegant. Butoanele sunt comode, nici prea mici, nici prea mari. Ele au două caractere fiecare, ceea ce face tastarea mult mai uşoară. De asemenea, literele sunt poziţionate conform tastaturei QWERTY.
În al doilea rând, rotiţa de scroll este foarte utilă la vizualizarea paginilor web, dar mi se pare cam frgilă, sper să fie doar o primă impresie.
Un plus ar fi bliţul la camera foto, mi se pare din nou o chestie foarte utilă.
Îmi place că are Wi-fi şi că se mişcă binişor la navigarea pe internet şi mai ales la descărcare. (NU)Merg aplicaţiile de tipul Facebook, Twiiter, Messenger, Blogger şi altele.
Filmuleţele se văd OK, dar nu am încercat încă să adaug eu niciunul. De fapt, nici nu cred ca o să fac asta, nu obişnuiesc să folosesc telefonul pe post de small cinema. Mă mai uitam la filmuleţe pe mp4, când lucram full-time şi nu aveam timp acasă, dar acum nu mai este cazul.
BşackBerry este primul telefon la care merge apelarea vocală... spre surprinderea mea. De vreo 2 generaţii de telefoane încoace cică aş fi avut şi eu apelare vocală la ele, dar niciunul nu mergea. La BB merge şi destul de bine.
Bateria nu ştiu cât ţine deocamdată, dar o să fac updates aici cu mai multe amănunte asupra aspectelor pe care nu le-am testat încă.

Ce nu îmi place la BB?

Oricât de încântată aş fi de noua achiziţie nu pot sa nu observ micile(MARILE) defecte de software. Nu e chiar cel mai rapid telefon din lume, reacţionează destul de greu la comenzi. În seara asta de exemplu i-am dat să redea filmuleţul mostră pe care îl are în memorie. Am apăsat o dată. Am apăsat de două ori şi tot n-a luat-o. Poate n-am avut eu suficientă răbdare. De fapt, sigur nu am avut eu suficientă răbdare pentru că după ce am intrat în poze, a început să playeze filmuleţul.

Ciudat mi se mai pare şi faptul că nu reacţionează la butoanele laterale atunci când clapeta este lăsată. În toate tutorialele pe care le-am văzut pe net, am observat că poţi accesa căsuţa de mesaje fără să mai deschizi clapeta, totuşi când încerc să fac asta, nu merge. Nu mă afectează prea mult, dar ca punct minus. Bine, la o adică poate ţine de setări şi încă nu am descoperit eu. Cine ştie. - Update: butoanele laterale reacţionează atunci când primeşti mesaje de orice tip. Astfel, le poţi citi mai repede pe ecranul extern.

Mi-e cam greu să mă obişnuiesc cu clapeta atunci când vorbesc la telefon, dar asta ţine de fiecare persoană.

Concluzia care ar fi ?

(NU)Sunt încântată de el şi oferta (NU)merită, este probabil cel mai prost târg pe care îl poţi face la momentul actual dacă eşti prins de Vodafone. Susţin oricum în continuare că ofertele celor de la Orange sunt cu mult mai bune atât la telefoane cât şi la abonamente şi servicii. În orice caz, telefonul se prezintă foarte bine (in primele luni), are cam tot ce e important. Rămâne să mai updatez pe parcurs detalii în legătură cu bateria şi alte aspecte, deocamdată tot ce am scris aici se bazează pe o primă impresie.

Update: i-am updatat softul azi şi (sau sper că asta am făcut, dar cred că asta am făcut din moment ce...) merge mai bine. Nu mai e slow, nu mai tre' să aştepţi o mie cinci sute de ani ca să intre camera. Sunt mulţumită.
Bateria ţine puţin. Eu, de exemplu, nu am vorbit decât de 2 ori la telefon, am jucat 30 de minute Texas Hold'em şi ce-am mai intrat pe net, un 20-30 de minute +butonatul pentru setarile de genul ringtone, poza de fundal, tema, etc. şi s-a dus bateria cam într-o zi jumate. La partea asta tre' să recunosc că nu excelează, dar nu mă afectează aşa mult. În continuare sunt foarte mulţumită de ce oferă şi cum oferă.
Update 06.12.2010: bateria nu mai tine nici 24 de ore
Update 07.12.2010: bateria nu s-a mai descarcat peste noapte. Solutia: am lasat 2-3 ore la incarcat telefonul si apoi am scos bateria din el, cat inca era in priza vreo 10-15 secunde, apoi am bagat-o la loc si l-am lasat sa se reseteze.

Update 03.02.2011: Cred ca m-am convins ca are un software foarte prost. Nu intra soneria de apel, de mesaj sau de alarma! Sa nu mai zic ca aplicatiile nu merg! Nu il recomand, cu iertare daca am facut-o in trecut!




18 commentsuri:

Anonymous said...

în sfârşit cineva care are telefonul ăsta şi vorbeşte despre el:)
cum e, are acele probleme cu restartarea de care am citit de m-am plictisit pe diverse forumuri?

Lexis said...

Hmmm... eu n-am patit deocamdata nimic de tipul asta. Nu mi s-a resetat. In schimb, se pare ca nu mai merge zoomul de la camera... sau poate e o chestie trecatoare, dunno. Dar in schimb am aflat cum se schimba optiunea aceea prin care raspunzi la apel in momentul in care ridici clapeta. Pot sa iti explic, daca ai nevoie. Eu nu aveam nimic impotriva chestiei asteia, dar dupa aia mi-am dat seama ca daca vreau sa inchid cuiva, nu pot sa o fac fara sa ii raspund.

Anonymous said...

abia luni voi avea telefonul, dar e bine să ştiu că am pe cine să mai întreb câte ceva.
la faza cu respinsul apelului, am un samsung cu clapetă, apăs de 2 ori pe tasta de volum şi resping apelul. la fel făceam şi pe un sony ericsson.
ăsta n-are aşa ceva?

Lexis said...

Hmmm... daca apesi unul din butoanele laterale se opreste intr-adevar melodia, dar am mai apasat o data la un interval mai lung si a inceput iar melodia de apel in timpul apelului. N-am incercat sa apasa de doua ori consecutiv, dar ma cam indoiesc ca merge. Nu stiu, poti sa incerci tu luni si sa imi zici :P (eu i-am scos setarea oricum)

Anonymous said...

nu pare a avea optiunea respingerii apelului cand e inchisa clapeta, dar asta nu e neaparat deranjant.
sunt un pic intrigat, insa, de calitatea slaba a finisarii, in rest e absolut ok telefonul, cel putin deocamdata :)

Lexis said...

ma bucur ca esti multumit de el... in mare :)

sara said...

am si eu un telefon din asta, e "adus" din anglia:D .spre nefericirea mea este blocat pe orange . ce sa spun , nu prea ma multumste deloc ,fac cateva "butanori"si se termina bateria in 2 max 3 zile daca nu ma ating de el . are doar 2 teme ,cardul nu mil primeste si cica are memorie interna de 64 de mb da de unde ca nare nici 10 mb nu imi primeste o melodie nici de 6, 7 mb . mai mare rusinea !!!! din fericire aveam si eu un tel nokia 6300 de care eram foarte multumita da mi la vandut fratello si am ramas fara el acum sunt obligata sa ramn cu saracia asta .na ce sa spun la scl cand lam adus toti erau foarte mirati de el ca nu mai vasusera asa ceva da na .......macar cu asta sa ma aleg si eu:DD::D

Lexis said...

ar trebui sa il duci la un service, cred ca ai avut tu "bafta" sa prinzi unul nasol. sigur era nou cand l-ai luat?

Anonymous said...

ce sa fac daca nu mai merge zoom-ul la camera ? am vazut ca mai are cineva problema asta ?

Lexis said...

eu am mai avut problema asta, dar nu i-am facut nimic. uneori merge, alteori nu, nu stiu care e spilu :(

ovi0808 said...

Am acest telefon de mai bine de un an. Are majoritatea problemelor postate. Cu zoom-ul la aparatul foto care nu mai reactioneaza,cu resetari, cu intarzieri fantastice in preluarea comenzilor(nu odata am deschis clapeta am apasat tasta de raspuns l-am pus la ureche si el a continuat sa sune...foarte suparator), cu pierderea semnalului(daca il tin inchis in palme pierde semnalul,uneori din senin), cu autonomia bateriei care de la inceput n-a depasit o zi in conditii de utilizare normale, cu WiFI-ul care e cel mai slab experimentat de mine, cu inchiderea aleatoare a lui.
Am instalat Opera pentru navigare pe internet pentru ca browser-ul cu care vine e absolut ingrozitor.
Finisajele sunt de foarte proasta calitate.
Calitatea ecranului e bunicica.
Il folosesc cu optiunea de push mail care functioneaza binisor.
Am instalat si yahoo messenger care de asemenea ruleaza acceptabil.
Per ansamblu e un telefon slabut, pe care il voi inlocui cred eu cat de curand.

Lexis said...

Da, si eu am avut probleme cu tasta de raspuns si mai am e o problema, nu imi merg aplicatiile (facebook, twitter, messenger), dar in rest inca sunt multumita.... nici n-am cum sa nu fiu, ca nu imi permit unul nou si deocamdata nu am nevoie. :) Cu aplicatiile ma descurc eu, nici n-am incercat sa ii updatez software-ul, poate ii gasesc o solutie pana la urma

ovi0808 said...

Imediat dupa ce l-am primit am facut update de soft cu ultima versiune ce se gasea pe site-ul oficial. Nici o imbunatatire fata de colegii mei care nu au facut upgrade-ul respectiv. Cunosc inca cinci persoane care au acest telefon din care 4 reclama aceleasi probleme. Unul din ei l-a inlocuit in garantie pentru ca nu a mai functionat.

Lexis said...

Da, imi pare rau. Oricum, crede-ma, nu se compara cu problemele pe care le aveam cu chinezaria de Vodafone 715 :))

Anonymous said...

Am si eu un blackberry 8220 de 13 luni. Timp de 13 luni mi-a functionat impecabil, fara erori de soft, browsing si email ok, bateria tinea 5-7 zile. Acum bateria a cedat, tine 24 de ore. Am comandat alta si culmea, si cea noua tine tot 24 de ore. N-am schimbat nici o setare, dar e posibil sa aiba legatura cu vreo aplicatie sau vreo setare? Stie cineva ceva?

Lexis said...

Ai incercat ce am scris in postare??

Update 06.12.2010: bateria nu mai tine nici 24 de ore
Update 07.12.2010: bateria nu s-a mai descarcat peste noapte. Solutia: am lasat 2-3 ore la incarcat telefonul si apoi am scos bateria din el, cat inca era in priza vreo 10-15 secunde, apoi am bagat-o la loc si l-am lasat sa se reseteze.

Anonymous said...

Cred ca este printre cele mai nereusite telefoane mobile. I-am facut update apoi se deconecta softul USB. Am facut downgrade...la fel... acum zace prin birou... :)

Lexis said...

da, e slabut rau, de acord