Mass-media poate schimba Romania

12/01/2010 10:18:00 AM

Acum cateva zile, intr-o seara... am ratacit pe strazile centrale ale Bucurestiului. De problema asta m-am mai lovit de o mie de ori in ultimii ani - unele strazi nu au placute cu numele lor si nu mai stii pe unde sa o iei. In fine... replica evidenta ar fi fost "Mda, Romania", spusa pe un ton de sictir. Mi se pare totusi foarte cliseica asa ca am inlocuit-o cu un "of, pe unde p... ma'sii am luat-o".

Am observat anul asta... 3 momente in care romanii s-au dovedit a fi foarte patrioti:
1. momentul in care comedianul francez i-a facut in mod indirect pe romani - tigani si cersetori cu un simplu, memorabil gest... ramas in istorie ca "salutul romanesc", stiti despre ce vorbesc, nu?
2. momentul in care cei de la McCann au facut campania ROM, relansand ciocolata cu steagul SU pe ambalaj
3. 1 decembrie (adica azi)

La un curs, profesoara ne-a vorbit despre efectul fluture, teoria haosului si gandirea pozitiva. Acum un an, atitudinea ei si incurajarea de a gandi pozitiv m-ar fi ambitionat sa gandesc si eu asa. De altfel, anul trecut chiar faceam experimentul asta cu gandirea pozitiva si consideram ca imi da roade, pana mi-am dat seama ca ma minteam in asa hal incat pana si rezultatul in sine era o minciuna si nu un adevar. Adevarul e considerat o valoare, iar gandirea pozitiva si conceptele prezentate in documentarul The Secret (pentru ca asta le rezuma cel mai bine) te indeamna sa te minti, nu? Deci nu prea inteleg cum vine chestia asta.... desi candva o intelegeam.

Nu spun ca gandirea pozitiva e un lucru rau, Doamne fereste.... indiferent ca te minti sau nu, numai ca eu nu mai stiu cum sa gandesc pozitiv. Si da, am observat ca optimistilor le merge mai bine in viata decat realistilor sau pesimistilor. Revenind la patriotism, la curs... profesoara ne-a mai spus ca Romania din cauza asta se afla in pozitia in care se afla, pentru ca suntem un popor de negativisti. OK, probabil e adevarat, dar cred ca asta se intampla pentru ca mass-media promoveaza ceea ce nu trebuie.

Asadar, in fiecare an (cu exceptie 2008 in care am lucrat) am urmarit la TV parada militara, programele special facute pentru sarbatorirea zilei nationale si altele. Anul asta imi dau seama ca 1 decembrie este singura zi din an in care poti vedea ceva pozitiv.... lucruri bune si despre tara si despre locuitorii sai. Cred ca daca programele s-ar face cu mai mult cap, s-ar observa o schimbare majora atat in ceea ce priveste mentalitatea oamenilor cat si atitudinea lor cand vine vorba de tara in care traiesc.

Am fost tentata sa scriu mai sus ca si de sarbatori vezi lucruri pozitive la TV, dar apoi mi-am adus aminte de stirile cu "un tanar s-a sinucis pentru ca era singur de Craciun" si altele pe care cu siguranta le stiti si voi.

Deci, as vrea din suflet o schimbare in mass-media din punctul asta de vedere. Sa fie mai multe legi aplicate, sa se mai interzica o pagina de Cancan, o pagina de Libertatea... un chilot, o ţâţă... si daca astea nu se schimba, mi-ar placea macar atitudinea mea sa se schimbe... numai de-as gasi ceva care sa ma motiveze suficient de mult...

Sa va mai zic ceva... si cu asta am incheiat. Nu e usor sa gandesti pozitiv, e chiar un efort in plus din partea oricui pentru ca e un fel de bariera mentala asupra tuturor chestiilor negative si nu stiu daca acest exercitiu poate deveni pur si simplu un obicei, daca devine vreodata simplu. Voi ce spuneti? Cati credeti ca aveti un mod de a gandi pozitiv?

0 commentsuri: