The Social Network (review)

1/14/2011 02:50:00 AM


A guy who makes a nice chair doesn't owe money to everyone who has ever built a chair.


The Social Network cred ca a fost un film asteptat de foarte multa lume cu mare interes pentru ca este vorba despre un fenomen, un fel de vartej tehnologic in care multi dintre noi s-au prins. Facebook... stim cu totii ce este, pana si mama stie ce este, asa ca nu are rost sa mai explic, da? Ei bine, filmul se bazeaza pe cum a luat nastere reteaua sociala Facebook, la inceput denumita The Facebook.
Mark Zuckerberg, un pusti de 19-20 de ani, student la Harvard, baiat geniu cand vine vorba de programare, a inceput cu cateva site-uri, dintre care unul a facut intr-o singura seara serverul din cadrul facultatii sa cada. Actiunea filmului se deruleaza paralel cu procesele in care acesta era/este implicat. Pe parcursul a 2 ore de film putem urmari dificultatile pe care Mark le intampina cand vine vorba de aceasta afacere si deciziile pe care trebuie sa le ia.

Despre actori sa va spun cate ceva... actorul principal nu imi place! Simplu si la obiect. Poate Jesse Eisenberg seamana o ţâră cu Mark Zuckerberg, dar mie nu imi place... are an evil look pe care Mark nu o are in viata reala, cu toate astea nu pot sa ma iau de talentul lui actoricesc. Mi se pare ca face o treaba bunicica, la fel si Justin Timberlake care il interpreteaza pe Sean Parker, un tip cam insetat dupa bani, obisnuit sa traiasca pe picior mare.

Din ce am citit pe Wikipedia, Eduardo Saverin are de fapt alt nume in viata reala, Paul Ceglia. Personajul lui imi place cel mai mult de altfel. Tot pe Wiki am citit si ca filmul nu ar fi atat de precis si ca faptele nu s-au intamplat tocmai asa. Nu ma mir, povestea trebuia totusi adaptata pentru un public. Intr-adevar, impresia cu care ramai dupa ce urmaresti cu intensitate ce se intampla este aceea ca Mark este un "socially inept nerd" care nu face altceva decat sa programeze non-stop. Bine, pe langa asta mie mi s-a parut si ca se crede superior, un fel de mic Dumnezeu, ca e intr-adevar foarte destept si are un fel de a intelege lumea foarte profitabil... dar poate astea sunt simple impresii pe care mi le-a lasat jocul actoricesc si scenariul... cine stie cum o fi in realitate.

Ca impresii generale pot sa spun ca m-a impresionat Harvard-ul. Nu stiu daca e exagerat sau nu, pentru ca n-am fost niciodata acolo, dar ceva imi spune ca nu si ca oamenii aia chiar sunt la nivelul ala de avansati ca resurse. Stiu ca au mai multe avantaje: sunt in USA in primul rand si in al doilea rand au totusi vreo 200 de ani mai mult ca vechime decat facultatile noastre, dar maaaaan.... ce diferenta! Sunt curioasa, oare zidurile alea adapostesc numai genii?

Dupa ce s-a terminat filmul am avut asa... un mic "wow" pe care nu l-am rostit, ci doar l-am gandit, mai ales cand am vazut ca pustiulica asta de Mark a facut toate astea la o varsta atat de frageda. La douaj' de ani a schimbat practic intreaga lume intr-un mod atat de simplu si inteligent. Adica serios, voi de cate ori dati refresh paginii de Facebook? Daca imi cititi blogul va zic eu, sigur cel putin o data pe zi! Pana la urma nu ai cum sa nu stai pe Facebook, este o modalitate grozava in primul rand de a tine legatura cu prietenii, cu familia, in al doilea rand a devenit o sursa foarte mare de informatii. Peste 500 de milioane de utilizatori e totusi ceva!

Ah si ce mi-a atras atentia a fost inversunarea cu care s-a impotrivit publicitatii pe Facebook, ceea ce mi se pare o idee excelenta. In afara de acele mici bannere din partea dreapta, nu exista publicitate cum exista pe alte site-uri. E o dovada de respect fata de utilizatori si eu as zice ca Mark nu e un tip atat de innebunit dupa bani, nu e un lacom care ar face orice sa "iasa banu' " pentru ca probabil ar fi putut stoarce mult mai mult din afacerea asta, dar s-a multumit sa fie miliardar si Person of the Year in Times, anul trecut :))

Gata, o sa inchei postarea aici, ca deja am scris prea mult. Astept parerile voastre, scuzati greselile de orice fel si incoerentele din text. Sunt cam chiauna din motive personale :) Bye

0 commentsuri: