Mi s-a spus să scriu un articol despre învăţământ şi educaţie şi nu prea am habar ce va cuprinde însă voi încerca să nu vă plictisesc pe parcursul acestei foi.Aş putea foarte bine să scot de pe internet pagini intregi de pe www.edu.ro şi gata însă prefer să fac ceva original fără copy/paste-uri.
Niciodată nu am ştiut cine e Ministrul Educatiei şi poate că unii dintre voi o să ziceţi că e inadmisibil sau o să treceţi cu vederea pentru că la rândul vostru nu vă interesează sau pur şi simplu nu aţi reţinut.Domn’le dacă o să fie vreun Ministru care se va implica cât trebuie,pe care chiar îl va preocupa învăţământul românesc atunci are tot respectul meu însoţit de ţinerea minte a numelui său şi nu numai.Chiar acum mă holbez la un paragraf de pe siteul menţionat mai sus care zice aşa : “Anul 2006 va fi, pentru educaţie, un an al proiectelor, un an hotărâtor, pentru că va arăta, înainte de integrarea în Uniunea Europeană, capacitatea noastră de a atrage fonduri pe baza proiectelor.” Păi cum să nu domn’le… fiecare an a fost aşa dacă nu ma înşel,de fiecare data promisiuni şi promisiuni…vorbe şi vorbe şi numai atât.Mai mult?Răspuns:Da’ de unde dom’le bani? Pai cum de unde…?Ia să vedem,dacă aţi renunţa dumneavoastră la maşinile de lux şi la telefoanele pe care le schimbaţi de la o zi la alta (probabil pentru că nu vă convin pixelii la camera foto încorporată sau mai ştiu eu ce alt motiv)s-ar gasi “resurse” pentru a cumpăra aparatură în laboratoare?
Apoi mai zice aşa : “Învăţământul românesc are nevoie de acest lucru, are nevoie de banii alocaţi de Guvern, dar trebuie să dovedim că avem capacitatea de a-i obţine. Întreaga strategie pentru anul 2006, precum şi pentru perioada 2006 - 2008 a Ministerului Educaţiei şi Cercetării este orientată spre îndeplinirea criteriilor de integrare a României în Uniunea Europeană, spre satisfacerea cerinţelor de calitate şi competitivitate europene.” Şi acum descopăr că am nişte nedumeriri în ce priveşte cuvintele acestea…zi nene , explică pentru proşti ce înţelegi dumneata prin “Capacitatea de a-i obţine”…Să fie profesorii frumos îmbrăcaţi ca să dea bine? Să predea bine? Să se ridice la standardele europene?Cum,dacă banii care necesită această trecere la “european” lipsesc?
Se pare că mai nou,dumnealor din Guvern au ca scop “satisfacerea cerinţelor de calitate şi competitivitate europene” şi în nici un caz îmbunătăţirea condiţiilor în care elevii îşi desfăşoară activitaţile sau mărirea salariilor cadrelor didactice.Şi ne mai mirăm de ce iese lumea în stradă să facă grevă…păi pentru că nu aţi îndeplinit criteriile de integrare a României în UE,nu?
Veste veste, oameni buni! Nu se mai dă sportul la bacalaureat!Pfoai…tragedie…mama nene,ne pun aştia să învăţăm la o materie în plus…ce ne facem?ce ne facem? Staţi liniştiţi,nu disperaţi!A doua zi pe prima pagina a ziarelor sau mesajele offline de pe messenger vă vor împânzi ochii cu vestea “S-a reintrodus Educaţia fizică la bac!”Urrraaaaaaa!
Ptiu,dacă se schimbă vreodată situaţia asta vă rog să îmi daţi un Bip ca să aflu numele binefăcătorilor.
Acum,judecând la rece…profesor fiind,eşti conştient de salariu,de ce trebuie să faci…totul ţine de abilităţile tale de pedagog şi de faptul că VREI TU să faci această meserie.Profesorii nu stau pentru salarii…adică,hai să fim serioşi...De asemenea voiam să menţionez că… dacă vrei să înveţi,o faci oriunde,atâta timp cât condiţiile sunt acceptabile.Dacă vrei o şcoală din care elevii să iasă cu fruntea sus şi cu un anumit grad de cunoştinţe trebuie să ştii şi cum să o conduci,care sunt oamenii capabili să predea şi ce e mai bun pentru unitatea de învăţământ pe care o conduci.După cum scrie şi pe siteul liceului nostru : “Nu zidurile fac o instituţie,ci sufletul din ea”. Aşa că domnule Ministru actual,trecut sau viitor…puteţi să vă păstraţi BMW-urile,telefoanele şi salariile mari,nu ne mai scoateţi ochii cu promisiuni sau motive clişeizate că tot noi rămânem mai bogaţi prin cunostinţele transmise mai departe din generaţie în generaţii de către cadrele didactice care abia au salariul minim pe economie.
Învăţământ şi educaţie?
2/17/2007 11:28:00 PM
Codul morse:
articol
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 commentsuri:
Corect spus.
Din pacate si invatamantul se bazeaza pe acelasi algoritm politic. Algoritm gresit, asa cum si politicienii nostrii sunt gresiti.
Amestecarea invatamantului cu politica e un mare cacat pe care numai romanii sunt in stare sa o faca asa, cu maiestrie.
Dar cum si din invatamant se poate fura, ca in orice alt domeniu, normal ca si aici politicienii si-au facut intrarea, inca de la inceput.
Ministerul invatamantului sau al Educatiei? sau cum naiba s-or chema... Nu exista asa ceva.
Oricum, dupa cum am vazut live, actualul ministu e un analfabet. Si pe deasupra corupt si incompetent.
Asa ca....da-o dracu de educatie.
Nu numai el e corupt... am observat ca TOATA LUMEA e corupta, ai dracu' bani...
Nu stiu cit se poate fura din invatamint...adevarul e ca toti ne-am obisnuit cu aceleasi metode si le aplicam cu consecventa. Aici sintem foarte consecventi!
Tot asa urmarim profitul, bunastarea materiala, dar am uitat ca a fi om inseamna si verticalitate, corectitudine. Apare oare o subspecie a lui Homo Sapiens? Sau nici nu o putem lega de cuvintul Sapiens...Noua subspecie ar fi clar un regres...dar pe cine mai intereseaza?...tot ce conteaza e sa avem contul gras in banca.
Post a Comment